koncert
Szimpla Kert

PSGT – kísérleti zenei összhang

A PSGT kísérleti zenei összhang Nagy Ákos és Rimóczi István együttműködése. Elektronika, digitális és analóg hangkeltés egyrészről, másrészről fadobok, alumínium ötvözetű alkatrészek, ipari acél tárgyak, rugók, ipari műanyag csövekből előcsalt hangok és neszek keresik az illeszkedés lehetőségeit. VST pluginek vs gettomarimbula, slagsaxofon, rugótremolók és hordonka által próbálják megszólaltatni azokat a szubtilis tartalmakat, amik valahol az akaraton, gondolkodáson és szokásokon túl tanyáznak. Olyan hangi folyamatok létrehozására törekszenek, amik nem elsősorban zenei indíttatásból születnek.  

Mi is ez az egész? Valami tapasztalati. Elmenni, bejárni, sokat bejárni, még többet bejárni, ülni, még többet ülni, hónapokig csöndben ülni és csak hallgatni. Aztán hangokkal dolgozni minden nap, végtelen számú hanggal. Nem kreálni, hanem észrevenni és hagyni megszólalni. Elősegíteni a megszólalást. Egyenrangot adni és cserébe kapni a hangoktól…

Ha nem mozdulok, tőlem csönd van, ha megmozdulok hangot keltek. A hang minőségét a mozdulat határozza meg, de mi határozza meg a mozdulat minőségét? Az eleve ott lévő az önmagától létrejövő hangot próbáljuk meg tetten érni és hallhatóvá tenni. A zene itt nem eszköz és nem is cél, hanem szükségszerűség.

A hang minőségét a mozdulat határozza meg. De mi határozza meg a mozdulat minőségét? Az eleve ott lévő, az önmagától létrejövő hangot próbáljuk meg tetten érni és hallhatóvá tenni.

A zene vajon független az anyagától, amivel megszólaltatják? A zene vajon nem lehet szép, amikor olyan hangkeltő eszközzel, hangszerrel szólaltatják meg, ami tegnap még bútor volt, vagy mindennapi használatra kitalált tárgy? Vajon meglepődnek-e, ha azt mondom, hogy már száz és száz évekkel ezelőtt is kísérletezett gépekkel, gépzenével Athanasius Kircher, egy jezsuita szerzetes, illetve Arcimboldo és Leonardo is?Műsor

  • Nagy Ákos: Recitazioni (2014)
  • Nagy Ákos: In dem Nebel (2017)
  • Nagy Ákos: J’écoute les sons étouffés dans la pluie

Előadók

  • Rimóczi István - tárgyak
  • Nagy Ákos - elektronika

program