koncert
Stúdió K Színház

INERT MASS

Jazzaj az Átlátszó Hang Fesztiválon

Nikolaus Gerszewski vonószenekari művét a Giusto kamarazenekar játssza.

Nikolaus Gerszewski (1964, Hamburg), Budapesten és Hamburgban élő képzőművész, autodidakta , úgy nevezett kísérleti zenei zeneszersző
20-as éveitől kezdve festőként és teoretikusként foglalkozik az absztrakt művészettel. 2005-ben találkozott először Cornelius Cardew Treatise című grafikus kottájával. Ezután kidolgozta saját zenei notációs rendszerét, grafikus kották, szövegkották, alternatív jelrendeszerek és hagyományoshoz közelítő kották formájában. 2008-ban bevezette saját fogalmát, a „hétköznapi zenét” (ordinary music), mely kifejezi abbéli meggyőződését, hogy a hangok létrehozása mindenki számára elérhető, természetes kifejezésmód kell, hogy legyen, nem pedig kizárólag a művészet és szórakoztatás világának része. Ennek ellenére továbbra is született művészként értelmezi magát.
2013 óta Nikolaus a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen tanít „kísérleti hanggyártást”. 2014-ben megalapította a Conceptual Soundproductions Budapest zenekart, 2018-ban pedig társalapítója volt a Mobile zenekarnak.

“Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy ez nem nevezhető a szó szoros értelmében „zenei” darabnak. Sokkal inkább egy masszív, szinte teljesen statikus hangtömbről van szó; például nincs benne előrehaladás, csúcspont, vagy elérendő cél sem. Az egész kompozíció egy óriási absztrakt festményként értelmezhető, minden hang egyszerre van jelen benne, és a hallgatás folyamata nem a megoldás felé kell, hogy irányuljon, hanem az anyag mélysége felé.
A kompozíció egy 12 hangból álló hangfürtön alapszik, mely 3 oktávban van szétosztva, melyet a zenészek 24 percen át, folyamatos tremoloban játszanak. Ebben a tömbben azonban folyamatos, fokozatos változások történnek négy szempontból, melyek egyenlő fontosságúak: a hangmagasság az egész- vagy félhangos glissando; a dinamika a crescendo és diminuendo; a hangszín a sul ponticello és a sul tasto közötti vonóváltások által változik, továbbá a tempó a nyolcad és a harmincketted lüktetés között mozog. Azonban ezek a változások mindig egyesével, külön kerülnek bemutatásra, és minden részben percenként más-más sorozatban váltakoznak. 12 perc után a kezdőpozíció áll vissza, és újraindul a folyamat.”

Nikolaus Gerszewski

 

 

Műsor

  • Nikolaus Gerszewski: Inert Mass

Előadók

  • Giusto Kamarazenekar

program