Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2019

Rendszer a zene? Az improvizáció szabadsága lehet rendszerszintű? Ugyanolyan rendszerben tanulunk zenét? Ha ázsiai hangszerekre európai zeneszerzők írnak zenét, akkor az európai vagy ázsiai rendszerű zenének számít?  Milyen rendszerben kell teljesen elsötétített térben játszania a zenekarnak? Hányféle hangmagasság létezik? Használt Bach szintonikus kommát a hegedűpartitáiban? Képzőművészet és zene, együtt, kettős rendszert alkot? Rendszer a lelke mindennek…

 

  1. január 4-20 között hatodik alkalommal kerül sor az Átlátszó Hang újzenei fesztiválra. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi és gyermekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel a tizenhét nap programjában.

A fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A 2019-es fesztivál újdonsága, hogy egy-egy est kurátori feladatait fiatal zeneszerzők, karmesterek látják el, az eddigi kurátorokkal együttműködésben állítják össze a sokszínű programot.

Az eseményeken elhangzó művek illetve az azokhoz kapcsolódó kompozíciós eszközök átláthatóságát idén is rövid kreatív műhelyfoglalkozásokkal segítjük az egyes események előtt. Az fesztiválon szereplő művek partitúráit pedig a BMC könyvtárában kialakított Átlátszó Hang olvasósarokban tanulmányozhatják az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.